top of page
BumuanaFoundation-slide2.jpg

Angola

Angola, officieel de Republiek Angola is een land in Zuidwest-Afrika. Het wordt in het zuiden begrensd door Namibië, in het noorden door Congo-Kinshasa, Zambia in het oosten en in het westen grenst het aan de Atlantische Oceaan. De hoofdstad is Luanda waar circa een derde van de bevolking woont. De Angolese exclave Cabinda ligt in het noorden tussen Congo-Kinshasa en Congo-Brazzaville aan de Atlantische Oceaan. 

Religie

Het christendom is met 79% de belangrijkste godsdienst in Angola. 41% van de bevolking is rooms-katholiek en 38% is protestants. Sinds de eerste contacten met de Portugezen werden veel mensen uit de verschillende Angolese volkeren door de eeuwen heen gekerstend mede door de arbeid van de missionarissen en zendelingen. 12% van de bevolking is niet gelovig en minder dan 9% heeft een andere godsdienst, waarvan minder dan 1% de islam aanhangt.  

Cultuur

De Angolese cultuur is voornamelijk inheems Bantu met Portugese invloeden. Zo hebben Portugal en Angola alvast de taal en het rooms-katholieke christendom als grootste religie gemeenschappelijk. Verder zijn er tal van etnische gemeenschappen met hun eigen culturele kenmerken, tradities en inheemse talen of dialecten zoals de Ovimbundu en Ambundu. Bovendien geven deze etnische gemeenschappen hun eigen toets aan de Angolese keuken, hebben ze hun eigen artistieke vaardigheden zoals pottenbakken of staan ze bekend om hun kenmerkende muziek als semba, kuduro of zouk.  

Onderwijs

Het is het recht op kwaliteitsvol basisonderwijs en het recht om zich te ontwikkelen en om te participeren aan de samenleving.

 

Onderwijs is elementair voor de ontwikkeling van elk kind. Elk kind heeft recht op onderwijs, toch is dit in Angola niet altijd het geval. Toegang tot onderwijsmogelijkheden zijn helaas nog zeer beperkt voor de meeste Angolese kinderen.

​Toegang tot kwaliteitsonderwijs is een sleutelfactor om kinderen in staat te stellen actieve deelnemers te worden in de transformatie van hun samenleving.

 

Bovendien leeft een groot deel van de Angolese bevolking onder de armoedegrens waardoor vele ouders het schoolgeld niet kunnen betalen.

BumuanaFoundation-slide-first.jpg

Bumuana Foundation wil
kansarme kinderen
een betere toekomst bieden.

En daarvoor hebben we
úw steun nodig.

Doneer vandaag en
bouw mee aan morgen.

bottom of page